Aşil tendonu bacağımızın önemli bir parçasıdır. Aşil tendonu alt bacağın arkasından aşağı doğru iner ve baldır kaslarını (gastroknemius ve soleus) topuk kemiğine bağlar ve topuğu yerden kaldırmaya yardımcı olarak yürümeyi kolaylaştırır. İnsan vücudundaki en kalın tendondur ve büyük çekme kuvvetlerine dayanma kapasitesine sahiptir.
Aşil Tendinopatisi Nedir?
Aşil tendinopatisi, topuk kemiğinizi baldır kaslarınıza bağlayan aşil tendonunun ağrı, şişme ve sertliğine neden olan bir durumdur. “Tendinopati” terimi, bir tendonla ilgili kısa veya uzun vadeli herhangi bir sorunu ifade eder. Aşil tendonunda tekrarlanan küçük yaralanmalardan (mikrotravmalar) kaynaklandığı düşünülmektedir. Örneğin koşucularda tendonun aşırı kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Semptomlar genellikle tedaviye başladıktan 3-6 ay sonra düzelmeye başlar.
Aşil tendonunda tekrarlanan bu küçük yaralanmalara yol açabilecek birçok şey vardır. Örneğin:
- Aşil tendonunun aşırı kullanımı.
- Uygun olmayan ayakkabılar giyerek antrenman yapmak veya egzersiz yapmak.
- Yetersiz antrenman veya egzersiz tekniklerine sahip olmak
- Baldır kas gerginliği ve zayıflığı
- Anormal ayak yapısı.
- Bir egzersiz rutininde veya spor aktivitesinde yapılan değişiklikler (örneğin, antrenmanınızın yoğunluğunu ve sıklığını hızla artırmak)
- Obezite.
Aşil tendinopatisi, ankilozan spondilit veya psoriatik artrit gibi belirli artrit tiplerine sahip kişilerde daha yaygındır. Ayrıca yüksek tansiyon, yüksek kolesterol veya şeker hastalığı olan kişilerde daha yaygındır.
Aşil Tendinopatisi eskiden Aşil Tendinit olarak bilinirdi. Genel olarak, ‘it’ genellikle iltihaplanma anlamına gelir, bu nedenle tendinit bir tendonun iltihaplanması anlamına gelir. Bununla birlikte, Aşil Tendinopatisinin şimdi daha iyi bir terim olduğu düşünülmektedir çünkü soruna neden olan iltihabın çok az olduğu veya hiç olmadığı düşünülmektedir.
Aşil Tendinopatisi Belirtileri
Aşil tendonu çevresinde ağrı ve sertlik görülür. Ağrı ve tutukluk yavaş yavaş gelişme eğilimindedir ve genellikle sabah ilk uyandığınızda daha kötüdür. (Aniden ortaya çıkan şiddetli ağrı ve yürümede zorluk aşil tendon yırtığı (rüptür) belirtileri olabilir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa acilen bir doktora görünün.) Aşil tendonunuzun etrafındaki alana dokunduğunuzda ağrınız olduğunu fark edebilirsiniz. Bu bölgenin çevresinde bir miktar şişlik olabilir.
Aşil Tendinopatisi Tedavisi
Dinlenmek
Aşil tendinopatiniz varsa, dinlenmeniz ve önemlidir.Yüksek etkili herhangi bir aktiviteyi veya sporu durdurmalısınız. Ağrı düzeldikçe, ağrınızın izin verdiği ölçüde egzersize yeniden başlayabilirsiniz. Uzun süreli dinlenme kişiyi olumsuz etkiler. Egzersize ne zaman başlamanız konusunda doktorunuz veya fizyoterapistinizle konuşun.
Soğuk Uygulama (ColdPack)


Buz tedavisi ağrı kontrolü için faydalı olabilir ve Aşil tendinopatisinin erken evrelerinde şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. 10-30 dakika buz torbası uygulanmalıdır. 30 dakikadan fazla cilde zarar verebilir. (Buz yanmasına neden olabileceğinden, buzu doğrudan derinin üstüne koymayın.) Uyurken buzu cildin üstünde unutmayın!
Fizik Tedavi
Fizik tedavi, etkilenen bölgede herhangi bir güç, esneklik veya vücut kontrolü eksikliği gibi sorunları ele alarak kişinin iyileşmesini hedefler. Fizyoterapistiniz, iyileşmenize yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş bir tedavi programı geliştirir. Bu program şunları içerir:
Ağrı Yönetimi: Bölgeye buz uygulamak, etkilenen bacağı bir korseye yerleştirmek veya TENS gibi tedaviler kullanmak bölgedeki ağrıyı ve iltihabı azaltır. Bu sayede ağrı kesici ilaç ihtiyacı da azalabilir.
Range Of Motion (ROM): Ayak bileğiniz, ayağınız veya diz ekleminiz yanlış hareket ederek aşil tendonunda artan gerginliğe neden olabilir. Ayak, ayak bileği, diz ve kalçadaki hareketi düzeltmeye ve normalleştirmeye yardımcı olmak için alt gövdeye uygulanan germe ve manuel terapi teknikleri (masaj ve hareket) bu gerilimi azaltabilir ve tam hareket açıklığını geri getirebilir.


Egzersiz: Egzersiz yoluyla tendonun yüklenmesi (ağırlık veya direnç uygulayarak) iyileşme açısından faydalıdır. Kas zayıflığı veya dengesizliği, aşil tendonunda aşırı gerginliğe neden olabilir. Fizyoterapistiniz kişiselleştirilmiş, ilerleyici, alt ekstremite direnç programı hazırlayacaktır.
Ağrınız hafiflediğinde, gücünüz ve hareketiniz düzeldiğinde, daha zorlu aktivitelere güvenle geri dönmeniz gerekecektir. Aşil tendonu üzerindeki gerilimi ve tekrarlayan yaralanma riskinizi en aza indirmek için vücudunuza güvenli, kontrollü hareketler öğretmek önemlidir.