Baş ağrısı karmaşık ve sıklıkla kafa karıştırıcı bir ağrıdır. Çoğu insanın fark etmediği şey, baş ağrılarının çoğunun sert kaslar, sert eklemler ve zayıf duruştan kaynaklandığıdır. Baş ağrılarının tedavisi, eklemlerin veya boyun kaslarının hareketliliğini geliştirmeye, boyun stabilizatörlerinin gücünü arttırmaya ve postürü iyileştirmeye odaklanır.
Baş ağrınızla aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsanız tıbbi destek alabilirsiniz:
- Sürekli kötüleşen ağrı
- Normal günlük aktivitelerinizi önleyen ağrı
- Hareketle artan ağrı
- Dengenizi, koordinasyonunuzu veya hareketinizi etkileyen ağrı
- Olağandışı şiddetli baş ağrıları
Yaşadığınız baş ağrısının türünü tanımlamak zor olabilir: gerginlik, sinüs, migren veya adet ağrısı. Çoğu baş ağrısı, altta yatan bir hastalıktan değil de yüksek seslere maruz kalma, stres vb. yaygın günlük durumlardan kaynaklanır.


Baş Ağrısının Nedenleri
1.Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Gerilim tipi baş ağrısı genellikle kafanızda genellikle başınızın etrafında sıkı bir bant gibi hissedilen yaygın, hafif ila orta derecede bir ağrıdır. Gerilim tipi baş ağrısı en sık görülen baş ağrısı tipidir ve bunun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır.Başın, omuzların ve boynun her iki tarafını da etkiler. Semptomlar kalıcı ağrı ve alın çevresinde baskı hissi içerebilir. Kolların tekrar tekrar kullanılması, duygusal veya fiziksel stres, otururken zayıf duruş, bilgisayar kullanımı ve iş aktivitelerinden kaynaklanabilir.
2. Servikal Baş Ağrısı
Servikal Baş Ağrıları migrene benzer semptomlara sahiptir, ancak ağrı kafatasının tabanında başlar ve başın etrafında bir yerden bir yere hareket edebilir. Servikal baş
ağrısına, boynun ilk üç servikal eklemine uzun süreli stres neden olur.
3. Postüral Disfonksiyon
Postüral Disfonksiyon baş ağrılarının yaygın bir nedenidir. Bilgisayarların artan kullanımı ve uzun süreli oturma dönemleri genellikle göğüste ve omuzlarda sıkışma, boyun ve postural kaslarda güçsüzlük gibi kas dengesizliklerine yol açar. Zamanla bu, eklemde tahrişe ve önemli baş ağrılarına neden olabilecek yuvarlak bir omuz ve ileri kafa duruşuna yol açabilir.
Baş Ağrısı Tedavisi İçin Gerekli Adımlar
DİNLENME
Baş ağrınızı dindirmenin en önemli yolu dinlenmektir. Çoğu baş ağrısı aktivite esnasında ortaya çıkar ve daha da artabilir. Yapılan aktiviteyi sonlandırmak ağrınızı hafifletecektir.Karanlık ve sessiz bir odada dinlenmek gibi alternatif yaklaşımlar birçok kişide ağrı azalmasına yol açar.
SICAK/SOĞUK ISI AJANLARI
Ağrınızı azaltmak ve eklemlerdeki iltihabı gidermek için başınıza ve boynunuza sıcak/soğuk paketler uygulayabilirsiniz. Cilde ve çevresindeki dokulara zarar vermemek için, sıcak/soğuk paketler sadece 15 dakikalık aralıklarla uygulanmalıdır.
GERME (STRETCHING)
Hareketle artan ağrınız yoksa, boyun ve omuz hareket aralığını arttırmak, boyun kaslarını uzatmak ve gevşetmek ağrıyı azaltmak için ilk adım olabilir.Stretching sayesinde, kaslarınızda yoğunlaşan kanın doğru şekilde dağılabilmesini ve kasların esnekliğini korumasını sağlamış olursunuz.Esneme hareketlerinin yapıldığı sırada acı hissedilmesi normal bir durumdur ancak bu acı aşırı ve batan bir tarzda ise devam etmemeniz önerilir. Kaslarınız esnerken yaklaşık 10-15 saniye belirli pozisyonlarda hareketsiz kalmalısınız, daha kısa süreli esnemeler etkili olmamaktadır.
FİZİK TEDAVİ
Fizik tedavi, kasları ve eklemleri gevşetmek için uygulamalı tedavi, ağrıyı azaltmak için uygun duruş ve hareket eğitimi, hareketliliği ve gücü geri kazanmak için germe ve güçlendirme egzersizleri, elektrik stimülasyonu, soğuk / sıcak ajanlar ve ultrason gibi modalitelerden oluşur.