Neredeyse herkes hayatının bir noktasında bel ağrısı yaşar. Bu ağrı hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Kısa ömürlü veya uzun ömürlü olabilir. Akut bel ağrısı birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilirken, kronik bel ağrısı üç aydan uzun süren bir ağrıdır.
Bel ağrısının 30 ila 50 yaş arasındaki bireylerde ortaya çıkması daha olasıdır. Bu kısmen vücutta yaşlanma ile meydana gelen değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Yaşlandıkça, omurgadaki omurlar arasındaki sıvı içeriğinde bir azalma olur.
Bu, omurgadaki disklerin daha kolay tahriş yaşadığı anlamına gelir. Ayrıca kas tonusunu da kaybedersiniz, bu da sırtın yaralanmaya daha yatkın olmasını sağlar. Bu nedenle sırt kaslarınızı güçlendirmek ve iyi vücut mekaniği kullanmak bel ağrısını önlemeye yardımcı olur.
Bel Ağrısının Nedenleri
1.Eklem Dejenerasyonu
Eklem dejenerasyonuna genellikle zayıf duruş, uzun süre garip pozisyonlarda kalma veya kırbaç dahil ani hareketler neden olur. Omurga kemiklerini bağlayan faset eklemler şişebilir ve ağrılı hale gelebilir ve hareketi sınırlayabilir.
2. Disk Yaralanmaları
Disk yaralanmaları (şişkinlik, herniasyon, dejenerasyon) sırt ağrısının yaygın bir nedenidir. disk, vücudun günlük aktiviteleri sırasında şoku emer ve omurları (omurgadaki kemikler) ayrı tutar. Hasar gördüğünde, disk sinir veya omurilik üzerinde baskı oluşturabilir ve bel ve bacaklarda ağrıya neden olabilir.
3. Sıkışmış Sinirler
Sıkışmış sinirler / siyatik, sinir üzerinde aşırı basınç, bacakta yayılan güçsüzlük, uyuşma veya ağrıya neden olduğunda ortaya çıkar. Omurilik darlığı , omurganın daralması ve omurilik ve omurilik sinirleri üzerinde baskı oluşturmasıdır.
Spinal stenoz en yaygın olarak omurlar arasındaki disklerin dejenerasyonundan kaynaklanır. Sonuç, sinir köklerinin veya omuriliğin kemikli mahmuzlar veya diskler gibi yumuşak dokular tarafından sıkıştırılmasıdır. Omurilik sinirleri üzerindeki baskı, aşağıdaki gibi semptomlara neden olur:
- Uyuşma
- Kasılma
- Zayıflık
Bu belirtileri vücudun herhangi bir yerinde hissedebilirsiniz. Spinal stenozu olan birçok insan ayakta dururken veya yürürken semptomlarının kötüleştiğini fark eder.
4. Artrit
Artrit, belin eklemlerinde ağrıya neden olan eklemlerin aşınması veya dejenerasyonudur. Bu travma / yaralanma, zamanla tekrarlayan hareketler veya normal yaşlanma koşullarından kaynaklanabilir.
5.Kas Spazmları Ve Strain
Kas spazmları ve zorlamaları sırt kaslarının tahriş ve yaralanmasıdır, bu da istemsiz olarak kasılmalarına veya aşırı gerginleşmelerine ve önemli ağrıya neden olur. Bu, yaralanma, kaza veya uzun süreli zayıf duruş ve tekrarlayan hareketlerden kaynaklanabilir.
6. Duruş Dengesizlikleri
Duruş dengesizlikleri sıklıkla sırt ağrısına yol açabilir. Bu sırt ağrısı kaynağı bilgisayar kullanımı, artan oturma ve uzun işe gidip gelmelerle artmaktadır. Belli kaslarda gerginlik ve çekirdekte zayıflık ve nihayetinde sırt ağrısına neden olabilecek dengesizlikler gelişebilir.
7. Anormal Omurga Eğrilikleri
Skolyoz , kifoz ve lordoz , omurgada anormal eğriliklere neden olan durumlardır.
Bunlar genellikle ilk olarak çocukluk veya ergenlik döneminde teşhis edilen konjenital durumlardır. Anormal eğrilik ağrıya ve zayıf duruşa neden olur, çünkü üzerine baskı yapar:
kaslar
tendonlar
ligamentler
omurga


Bel Ağrısı Tedavisi İçin Gerekli Adımlar
DİNLENME
Bel ağrınız olduğunda aktivitenizi sınırlamak ve dinlenmek iyileşmek için birebirdir. Bazen sırt üstü yatmak daha fazla rahatsızlığa neden olur. Eğer öyleyse, dizleriniz bükülmüş ve bacaklarınız arasında bir yastık ile yanınızda yatmayı deneyin. Sırtınıza rahatça uzanabiliyorsanız, alt sırttaki basıncı azaltmak için uyluklarınızın altına bir yastık veya rulo havlu koyun.
SICAK/SOĞUK ISI AJANLARI
Ağrınızı azaltmak ve eklemlerdeki iltihabı gidermek için başınıza ve boynunuza sıcak/soğuk paketler uygulayabilirsiniz. Cilde ve çevresindeki dokulara zarar vermemek için, sıcak/soğuk paketler sadece 15 dakikalık aralıklarla uygulanmalıdır.
GERME (STRETCHING)
Hareketle artan ağrınız yoksa, boyun ve omuz hareket aralığını arttırmak, boyun kaslarını uzatmak ve gevşetmek ağrıyı azaltmak için ilk adım olabilir.Stretching sayesinde, kaslarınızda yoğunlaşan kanın doğru şekilde dağılabilmesini ve kasların esnekliğini korumasını sağlamış olursunuz.Esneme hareketlerinin yapıldığı sırada acı hissedilmesi normal bir durumdur ancak bu acı aşırı ve batan bir tarzda ise devam etmemeniz önerilir. Kaslarınız esnerken yaklaşık 10-15 saniye belirli pozisyonlarda hareketsiz kalmalısınız, daha kısa süreli esnemeler etkili olmamaktadır.
FİZİK TEDAVİ
Fizik tedavi, kasları ve eklemleri gevşetmek için uygulamalı tedavi, ağrıyı azaltmak için uygun duruş ve hareket eğitimi, hareketliliği ve gücü geri kazanmak için germe ve güçlendirme egzersizleri, elektrik stimülasyonu, soğuk / sıcak ajanlar ve ultrason gibi modalitelerden oluşur.
Discussion about this post