Fazla kilolu veya obez olan ve sırt ağrısı çeken hastalar, kilolarının aslında sırt ağrılarına katkıda bulunduğunun farkında olmayabilirler.
Aşırı kilolu kişiler normal kiloya sahip kişilere göre sırt ağrısı, eklem ağrısı ve kas zorlanması konusunda genellikle daha fazla risk altında olur.
Sırt ağrısına ek olarak, obez veya aşırı kilolu kişiler tarafından sergilenen semptomlar arasında yorgunluk, ayrıca kısa süreli egzersizler sırasında nefes almada zorluk ve nefes darlığı sayılabilir.
Yorgunluk ve nefes darlığı kişinin aktivite ve egzersizden kaçınmasına neden oluyorsa, bu durum dolaylı olarak sırt ağrısına yol açabilir.


Obezite Sırt Ağrısına Nasıl Yol Açar?
Obezite ile ilgili en yaygın sorunlardan bazıları kas-iskelet sistemi ve eklemle ilgili ağrılarıdır. Vücudumuzda fazla olan her kilo sırttaki kaslara ve bağlara baskı yapar. Fazla ağırlığı telafi etmek için omurgamız eğilebilir ve dengesiz bir şekilde gerilebilir. Sonuç olarak, zamanla sırt normal postürünü kaybedebilir ve omurgada doğal olmayan bir eğrilik gelişebilir.
Özellikle beldeki ağrı ve problemler obezite ile daha da ağırlaşabilir. Aşırı kilo pelvisi öne çeker ve alt sırtını zorlayarak bel ağrısı yaratır. Özellikle obez veya geniş bel ölçüsüne sahip kadınlar bel ağrısı riski altındadır.


Obez veya aşırı kilolu hastalar, fıtıklaşmış bir diskten siyatik ve bel ağrısı yaşayabilir . Bu, diskler ve diğer omurga yapıları, sırttaki ekstra ağırlığın basıncını telafi etmek zorunda kalır ve hasar görmeye başlar. Bel bölgesindeki kemiklerin arasındaki boşluklara ekstra ağırlık verildiğinde, sıkışmış sinirler ve piriformis sendromu ortaya çıkabilir.
Sırt cerrahisinin verimliliği, hastanın kilosundan da etkilenebilir. Obez hastalar, obez olmayan hastalara kıyasla ameliyat sonrası komplikasyon ve enfeksiyon riski daha yüksektir. 2 Ciddi kilolu hastalarda bel ameliyatı öncesi kilo vermeye dikkat edilmesi ameliyat sonrası iyileşme sürecini iyileştirebilir.


Vücut Kitle Endeksi
Vücut Kitle İndeksi (VKİ), doktorlar tarafından yaygın olarak kullanılan bir ölçüdür. VKİ, bir kişinin kilogram cinsinden ağırlığını ve metre cinsinden boyunu dikkate alan matematiksel bir formüldür (VKİ=kg/m2). 30 veya daha yüksek bir VKİ tipik olarak obez olarak kabul edilirken, 25 ila 29.9 arasında bir ölçü genellikle aşırı kilolu olarak kabul edilir.
Discussion about this post