Kalça ağrısına doğrudan bir yaralanma veya fıtık gibi altta yatan diğer yaralanmalar neden olabilir. Birçok kişi kalça ağrısının yaşlılığın bir sonucu olduğunu varsayar ancak her yaştan insanı, özellikle sporcuları etkileyebilir. Kalça son derece dayanıklı bir eklem olmasına rağmen, kıkırdak ve tendonlar yıpranabilir ve kaslar yorulabilir. Kalça ağrınızla aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsanız muayene olmanızda fayda var:
- Sınırlı hareket aralığı
- Eklem ağrısı
- Kalça, kasık veya uyluk ağrısı
- Yürürken veya uzun süre otururken ağrı
- Topallamaya neden olan ağrı
Kalça Ağrısının Nedenleri
1.Artrit
Eklem ağrısı ve sertliği nedeniyle günlük aktiviteleri zorlaştırabilecek bir hastalık olan 100’den fazla farklı artrit formu vardır.Enflamatuar artrit, vücudun bağışıklık sistemi aşırı aktif hale geldiğinde ve sağlıklı dokulara saldırdığında ortaya çıkar. Cilt, gözler ve kalp gibi birçok organın yanı sıra vücuttaki çeşitli eklemleri de etkileyebilir.
Kalça ekleminde en sık semptomlara neden olan üç tip inflamatuar artrit vardır:
Romatoid artrit;
Ankilozan spondilit; ve
Sistemik lupus eritematoz.
Enflamatuar artrit için bir tedavi olmamasına rağmen, özellikle yeni ilaçların geliştirilmesinde tedavide birçok ilerleme olmuştur. Erken tanı ve tedavi, eklemde ciddi hasarı önleyerek hastaların hareket kabiliyetini ve işlevini sürdürmelerine yardımcı olabilir.
2.Piriformis Sendromu
Piriformis, kalça bölgesinde bulunan kalça rotator kaslarından biridir. Bu durum, siyatik sinir piriformis kası tarafından tahriş olduğunda, kalçalarda ve bacağında ağrı, karıncalanma ve uyuşukluğa neden olur.Piriformis sendromu, genellikle bir yaralanmadan sonra aniden ortaya çıkabilir veya birkaç ay içinde yavaş yavaş ortaya çıkabilir.
3.Bursit (Trokanterik)
Bursa keseleri, dirsek, omuz ve diz dahil olmak üzere vücudun birçok büyük ekleminde bulunur. Yoğun bir sıvı ile dolu olan bu küçük keseler eklemlerin yağlanmasını ve vücut parçalarının sürtünmeden korunmasını sağlar.
Trokanterik bursa, diğer bursalar gibi, kalça aşırı kullanılırsa veya yaralanırsa iltihaplanabilir. Trokanterik bursit 1.000 erişkinden yaklaşık beş kişiyi etkilemektedir.
Bacağın kenarında ilyotibiyal band (ITB) adı verilen, kalçadan dize kadar uzanan uzun bir bağ dokusu parçası vardır. ITB sert kullanımdan dolayı kasılmış ise, trokanterik bursaya sürtünerek tahrişe neden olabilir ve kalça bursitini oluşturabilir.
4.Tendinit
Tendinit, bir kas aşırı kullanıldığında ortaya çıkar ve onu kemiğe bağlayan tendonu çeker. Vücudunuzdaki en büyük top ve soket eklemi olan kalçanızda tendonlar, bacaklarınız hareket ederken güçlü kasları uyluk kemiğine (uyluk kemiği) bağlı tutarak önemli bir rol oynar.
Aşırı kullanım sonucu ortaya çıkan bir tür tendinite iliakus tendinit veya iliopsoas tendinit denir. Kalça kemiğinizde başlayan iliyak kas ve alt omurganızda başlayan psoas kası, sizi stabil tutmak için bacağını göğse doğru kaldırırken kullanılır. Femurun üstündeki bir tendonda bir araya gelirler ve tendinitin ortaya çıktığı nokta budur.
5.Bel Ağrısı
Sakroiliak (SI) eklem ağrısı bel ve kalçalarda hissedilir. Ağrı, omurga ve kalça arasındaki eklemin hasar görmesinden veya yaralanmasından kaynaklanır. Sakroiliak ağrı, bel fıtığı veya kalça problemi gibi diğer durumları taklit edebilir.
6.Sakroiliak Ağrı
Sakroiliak (SI) eklem ağrısı bel ve kalçalarda hissedilir. Ağrı, omurga ve kalça arasındaki eklemin hasar görmesinden veya yaralanmasından kaynaklanır. Sakroiliak ağrı, bel fıtığı veya kalça problemi gibi diğer durumları taklit edebilir


Kalça Ağrısı Tedavisi İçin Gerekli Adımlar
DİNLENME
Daha iyi hissedene kadar etkilenen eklemi mümkün olduğunca dinlendirmeye çalışın. Kalçanızı bükmenizi veya kalçaya çok fazla baskı uygulamanızı gerektiren şeyleri yapmaktan kaçının.
SICAK/SOĞUK ISI AJANLARI
Eklem ve kaslardaki ağrıyı ve iltihabı azaltmak için kalçanıza coldpack uygulayın. Cilde ve çevresindeki dokuya zarar vermemek için soğuk paketler sadece 15 dakikalık aralıklarla uygulanmalıdır .Sıcak bir banyo veya duş ağrınızı azaltmaya ve kaslarınızı gerilmeye hazırlamaya yardımcı olabilir.
GERME (STRETCHING)
Kalçalar arasındaki gerginlik hissi, kalça fleksörlerinin etrafındaki gerginlikten gelir. Kalça fleksörleri, üst bacağı kalçaya bağlayan uylukların üstünde bir grup kastır. Bu kaslar belinizi bükmenize ve bacağınızı kaldırmanıza izin verir. Hareketle artan ağrınız yoksa, bacağınızı, kalçanızı ve sırt kaslarınızı germek kalçanızı gevşetmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan ilk adım olabilir.
FİZİK TEDAVİ
Fizik tedavi, kasları ve eklemleri gevşetmek için uygulamalı tedavi, ağrıyı azaltmak için uygun duruş ve hareket eğitimi, hareketliliği ve gücü geri kazanmak için germe ve güçlendirme egzersizleri, elektrik stimülasyonu, soğuk / sıcak ajanlar ve ultrason gibi modalitelerden oluşur.