Kontrast banyo terapisi, vücudun tamamının veya bir kısmının önce sıcak suya, daha sonra soğuk suya daldırıldığı ve daha sonra sıcak ve soğuk değiştirme prosedürünün birkaç kez tekrarlandığı bir fizik tedavi uygulamasıdır.Kontrast banyosu, hasarlı dokunun etrafındaki dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olur.
Kontrast banyo, fizyoterapistlerin ağrı ve kas spazmını azaltmaya , hareket aralığını arttırmaya ve fonksiyonel hareketliliği geliştirmeye yardımcı olmak için kullandıkları birçok whirpool tedavisinden biridir.


Kontrast banyo ağrı ve ödemi azaltmak, iltihap cevabını kontrol altına almak ve eklem hareketini arttırmak amaçlı yapılabilir. Özellikle el ve ayaklar için kullanılan bir tedavidir. Sıcak ve soğuğun ardışık uygulaması bağ dokusu ve kan damarları için bir tür cimnastik gibi etki eder.
Kontrast Banyo Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kontrast Banyo, yumuşak doku ve vücudun eklemleri etrafında şişlik ve ağrıya neden olan yaralanmaları tedavi etmek amacıyla kullanılır. Uygulama alanı bunlarla sınırlı olmamakla birlikte şunları içerir:
- Ayak bileği ve bacak kırıkları
- Plantar fasiit
- Aşil tendiniti
- Üst ekstremite kırıkları
- El ve parmak artriti


Kontrast Banyo Terapisi Nasıl Uygulanır?
Kontrast banyo sporcular tarafından tüm vücudu daldırma şeklinde de uygulanabilmektedir. Fizik tedavi merkezlerinde whirlpool cihazı ya da normal bir su kabı kullanılabilir. Evde uygulama için ise derin iki kap gerekmektedir. Kaplardan birine 40-42 derece civarı sıcak su konulur. Bu kabaca duş alınan veya bulaşık yıkanan su kadar sıcaktır. Diğer kapta ise serin su bulunur. Serin suyun sıcaklığı 10-15 derece civarı olmalıdır. Oda sıcaklığındaki suya biraz buz eklenerek bu soğukluk elde edilebilir.
Yeterli sıcaklıkta iki kap hazır olduktan sonra kontrast banyo uygulanacak vücut kısmı öncelikle sıcak suya daldırılır. Sıcak suda 3-4 dakika bekletilir. Bu sırada yavaşça eklem hareketleri ve esnetme de yapılabilir. 3-4 dakika sonunda tedavi uygulanan kısım (genelde el ya da ayak) sıcak sudan çıkarılıp bekletilmeden soğuk suya daldırılır. Soğuk suda daha kısa süre beklenir, genelde 1 dakika kalınması önerilmektedir. Sıcak ile soğuk su arasındaki bu gidip gelme toplam 15-20 dakika kadar devam ettirilir. Bu sırada su sıcaklıklarının istenen seviyede kalmasına dikkat edilmelidir. Bunun için gerektikçe sıcak su veya buz eklemesi yapılabilir. Eğer ödem ön planda ise en son soğuk uygulama ile bitirilebilir. Eklem tutukluğunu açma ve gevşeme amacı daha öncelikli ise sıcak ile bitirilmesi daha etkili olabilir. Günde 1 veya 2 kez uygulanır. Doğru uygulanması halinde ucuz, risksiz, güvenli bir tedavi şeklidir.


Etki Etme Prensibi
Fizik tedavide kontrast banyolarının kullanılmasının arkasındaki teori, sıcaktan soğuğa hızlı bir değişimin, vücudunuzdaki küçük kılcal damarların (kan damarları) hızla genişlemesine ve daralmasına yardımcı olmasıdır.
Sıcaklık bu küçük arterlerin açılmasına neden olur,soğuk ise daralmasına neden olur.
Yaralanma yerinizin yakınındaki kan damarlarının bu hızlı açılması ve kapanması, yaralanmaların etrafında şişlik ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu düşünülen bir pompalama eylemi yaratır. Şişme ve iltihabı azaltmak ağrıyı hafifletmeye ve hareketliliği geliştirmeye yardımcı olur.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Aşırı sıcak sudan ötürü oluşan yanıklar
- Çok soğuk sudan ötürü oluşan doku hasarı
Kontrast banyolar için kullandığınız suyun doğru sıcaklıkta olmasını sağlamak, bu riskleri azaltmanın en iyi yoludur.
Discussion about this post