Omuz, vücuttaki en karmaşık eklemlerden biridir ve sonuç olarak omuz ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Omuz ağrısı çok rahatsız edici düzeyde olabilir ve kişinin günlük yaşamında önemli sınırlamalara neden olabilir.
Omuz ağrısı, düşme, bir nesneye ulaşmak için zorlanma, ağır bir şey kaldırma veya top atma gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, omuz ağrısının veya sorunlarının çoğu zamanla kademeli zedelenmenin bir sonucudur. Bu, kolun tekrar tekrar kullanılması, omuzda strese neden olan zayıf duruş veya güçlü ön kaslar ve zayıf arka kaslar gibi kas dengesizliklerinden kaynaklanabilir. Tedavi edilmezse, omuzdaki küçük zedelenmeler zamanla daha büyük sorunlara yol açar.Omuz ağrınızda aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsanız bizi görmenin vakti gelmiş olabilir:
- Hareketle artan zorluk
- Hareketle artan ağrı
- Sürekli veya kalıcı ağrı
- Sürekli kötüleşen ağrı
- Şiddetli ağrı


Omuz Ağrısının Nedenleri
1.Tendinit / Tendinopati
Tendinit / Tendinopati, bir tendonun iltihaplanmasıdır. Bu durum ilerledikçe, özellikle vücudun üst kısmına veya vücuduna uzanarak omuzun hareket ettirilmesi çok acı verici ve zorlaşır. Ağır vakalarda bu, bir kişinin normal hareket aralığının bir kısmını veya tamamını kaybettiği bir “donmuş omuz” a ilerleyebilir.
2.Bursit
Bursit, tendonları ve eklemleri yastıklayan sıvı dolu çuvalın veya “bursa” nın tahriş veya iltihaplanmasıdır. Bursa tahriş olduğunda omuz ağrılı ve sertleşebilir.
3.Artrit
Basitçe tanımlanmış olan artrit, bir veya daha fazla ekleminizin iltihaplanmasıdır. Artritli bir omuzda ağrı ve sertliğe neden olur. Omuz artriti için bir tedavi olmamasına rağmen, birçok tedavi seçeneği vardır. Bunları kullanarak, artritli çoğu insan ağrıyı yönetebilir ve aktif kalabilir.
4.Rotator Cuff
Rotator manşet, omuz eklemini çevreleyen bir grup kas ve tendon olup, humerus kemiğinin başını omuzun sığ soketinde sıkıca tutar. Yaralanmanın olduğu tarafta uyumaya çalıştığınızda sıklıkla kötüleşen, omuzda donuk bir ağrıya neden olabilir.
Rotator manşet yaralanmaları çoğunlukla işlerinde veya sporlarında sürekli hareketler yapan insanlarda görülür. Örnek olarak: Ressamlar, marangozlar, beyzbol veya tenis oynayanlar. Rotator manşet yaralanması riski yaşla birlikte artar.
Birçok kişi, omuz eklemini çevreleyen kasların esnekliğini ve gücünü artıran fizik tedavi egzersizleri ile rotator manşet hastalığından kurtulur.
Bazen, tek bir yaralanma sonucu rotator manşet yırtılması meydana gelebilir. Bu durumlarda, tıbbi bakım mümkün olan en kısa sürede sağlanmalıdır. Kapsamlı rotator manşet yırtıkları cerrahi onarım, alternatif tendon transferi veya eklem replasmanı gerektirebilir.
5.Postüral Disfonksiyon
Postüral Disfonksiyon omuz ağrısının yaygın bir nedenidir. Bilgisayarların artan kullanımı ve uzun süre oturmak, omuzda kas dengesizliklerine yol açar ve bu da zamanla yaralanmaya ve ağrıya neden olur.
6.Omuz Impingement
Sıkışma, omuz tendonlarının ve bursanın omuz kemiklerinden sıkıldığı, iltihaplanma ve ağrıya neden olan omuzun yaygın bir durumudur. Bu genellikle tepeye ulaşma ve kaldırma veya taşıma ile ağrıya neden olur.
Omuz Ağrısı Tedavisi İçin Gerekli Adımlar
DİNLENME
Omuz ağrısına neden olabilecek aktiviteyi durdurun veya değiştirin. Omzu nazikçe hareket ettirmek önemlidir. Bu omuz kaslarını güçlü ve esnek tutmaya yardımcı olur.
SICAK/SOĞUK ISI AJANLARI
Soğuk kompresler omuzdaki şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Soğutma ayrıca keskin ağrıyı uyuşturmaya yardımcı olur. Günde beş kez olmak üzere 20 dakikaya kadar bir buz torbası uygulayın. Dondurulmuş bir jel paketi, plastik bir torbada buz küpleri veya bir torba dondurulmuş bezelye kullanın. Soğuk paketi yumuşak bir havluya sarın. Doğrudan cilde soğuk bir paket uygulamayın.
GERME (STRETCHING)
Düzenli egzersizler ve esnemeler omzunuzu güçlü ve esnek tutabilir. Egzersizlere başlamadan önce hatırlamanız gereken birkaç şey:
Daha fazla omuz ağrınız varsa herhangi bir egzersizi durdurun. Denemeniz için çok erken olabilir. Formunuzu izleyin. Yanlış egzersiz yapmak da omuz problemlerine neden olabilir veya kötüleştirebilir. Derin gerilmeden önce bile ısın. Hafif omuz ruloları, hafif hareketler ve hatta ılık bir duş, egzersiz ve esnemeden önce kaslarınızı ısıtmanın yoludur.
FİZİK TEDAVİ
Fizik tedavi, kasları ve eklemleri gevşetmek için uygulamalı tedavi, ağrıyı azaltmak için uygun duruş ve hareket eğitimi, hareketliliği ve gücü geri kazanmak için germe ve güçlendirme egzersizleri, elektrik stimülasyonu, soğuk / sıcak ajanlar ve ultrason gibi modalitelerden oluşur
Discussion about this post