Piriformis sendromu, piriformis kasının siyatik siniri sıkıştırmasıyla beraber spazmlara ve kalça ağrısına neden olan nadir ve ağrılı bir nöromüsküler durumdur. Piriformis sendromundan muzdarip kişiler, kalçalarda genellikle şiddetli olabilen rahatsızlık, karıncalanma veya uyuşma yaşarlar. Piriformis kası spazm yapmaya ve siyatik siniri sıkıştırmaya başladığında, ağrı ayağa kadar uzanabilir.
- Kalça kaslarının hassasiyeti
- Kalçalarda uyuşma ve karıncalanma
- Otururken rahatsızlık
- Uzun süre oturduktan sonra artan ağrı
- Aktivite ile kötüleşen kalça ve bacak ağrısı
GERGİN PİRİFORMİS KASININ NEDENLERİ
Piriformis sendromunun kesin nedenleri bilinmemektedir. Bununla birlikte, piriformis ağrısına neden olan şüpheli faktörlerden bazıları şunlardır:
- Yoğun egzersizle aşırı çalışan piriformis kası
- Koşu, yürüyüş, jogging gibi bacakların yoğun çalıştığı aktiviteler
- Uzun süreli oturma
- Ağır nesneleri kaldırma
Ek olarak, bazı yaralanmalar piriformis kasına zarar verebilir ve siyatik sinirin tahriş olmasına neden olabilir. Sendroma neden olabilecek yaralanmalar şunları içerir:
- Kalçanın aniden bükülmesi
- Kötü düşüş
- Araç kazası
- Piriformis kasını yaralayan penetrasyon yarası
- Spor yaralanmaları


PİRİFORMİS KASI
Piriformis kası kalça hareketlerinde görev alır ve gluteal kasların altında bulur. Bu derin kas sakrumdan başlar ve uyluğa bağlanır. Piriformis kasının hemen altından siyatik sinir geçmektedir.
Siyatik sinirin piriformis kasına yakın olması, birçok insan için önemli sorunlara ve ağrıya neden olabilir. Piriformis sendromu, piriformis kasının altında siyatik sinirin sıkışması ile oluşur. Aslında Piriformis Sendromu, siyatik sinirin piriformis kası tarafından tahriş edilmesi ile gelişir.
Siyatik sinirde bası oluşması, piriformis kasının kalınlaşmış, iltihaplanmış veya gerilmiş olması nedeniyledir. Piriformis Sendromu nadir görülen kas ve sinir sistemi kaynaklı (nöromüsküler) bir hastalıktır.
PİRİFORMİS SENDROMU TANISI
Piriformis sendromunun belirtileri ilk bakışta bel fıtığı belirtilerinden ayırt edilemez. Bunun ayırımını yapabilmek için uzman bir doktora danışmanız önemlidir. Yapılan muayenede, bazı hareketler sırasında kalçada ağrı olup olmadığını test edilir:
- Freiberg Belirtisi: Supin pozisyonda iken ekstansiyondaki kalçanın pasif iç rotasyonu ile ağrı oluşması
- Pace Belirtisi: Kalçanın dirençli abduksiyon ve dış rotasyonu ile ağrı oluşması
- Lasegue Belirtisi: Kalça 90 derece fleksiyonda diz ekstansiyonda iken piriformis kası bölgesinde ağrı olması
- FAİR Testi: Fleksiyon-adduksiyon-internal rotasyonda ağrı olması
Bazı semptomlar siyatik ile benzer olduğundan piriformis sendromunu kopyalayan diğer durumları ekarte etmek için radyolojik testler (örn. CT taraması, MRI, EMG ve ultrason) kullanılır. Çünkü röntgen muayenesi veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) sayesinde, belirtilen hastalıkları teşhis edebilir veya dışlanabilir.
PİRİFORMİS SENDROMUNUN TEDAVİSİ
Hastanın siyatik tipi ağrısının şiddetine ve diğer semptomlara bağlı olarak, bir sağlık uzmanı tarafından bir dizi tedavi seçeneği önerilebilir.
- Akut ağrılı dönemde istirahat edilmelidir.
- Uzun süre ayakta kalma ve koşma gibi aktiviteler kısıtlanmalıdır.
- Ödem mevcut ise soğuk uygulanmalıdır.
- Oturarak çalışan kişiler 20 dakikada bir kalkıp dolaşmalıdır.
- Akut ağrılı dönem sonrası ise fizik tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.
- Çevre eklemlerin mobilizasyonu,
- Deri altındaki bağ dokusunun gevşetilmesi,
- Germe ve kuvvetlendirme egzersizlerini içerir.