Stres hepimizin başa çıkması gereken bir şey. Fazla stresli olduğunuzda kalp atış hızınız ve kan basıncınız yükselir, omuzlarınız ve kollarınız gerilir ve nefesiniz sığlaşır. Ayrıca, sadece nefesiniz sığlaşmakla kalmıyor, göğsünüzle daha çok nefes almaya başlarsınız. Tüm bu değişiklikler, vücudunuzun parasempatik sinir sisteminizden sempatik sinir sisteminiz tarafından kontrol edilmeye geçişinden kaynaklanmaktadır. Bunu daha iyi anlamak için parasempatik ve sempatik sinir sistemlerinin ne olduğuna daha yakından bakacağız.
İçindekiler
Parasempatik Sinir Sistemi ve Sempatik Sinir Sistemi
Parasempatik sinir sistemi ve sempatik sinir sistemi, otonom sinir sisteminin alt kümeleridir. Bu sistem otomatik olarak çalışır ve iç organları kontrol eder.
Sempatik
Sempatik sinir sistemi savaş ya da kaç sistemi olarak da bilinir ve stresli uyaranlara tepki veren sistemdir. Bu sistem çalıştırıldığında ter üretiminin artması, kısa hızlı nefes almanın büyük kas gruplarında kas gerginliğinin artması (tipik olarak boyun ağrısı veya baş ağrısına yol açar) ve kalp hızının artması ile sonuçlanır (McCorry LK (2007)).


Parasempatik
Otonom sinir sisteminin diğer alt kümesi, dinlenme ve sindirme sistemi olarak da bilinen parasempatik sinir sistemidir. Bu sistem devreye girdiğinde solunum hızını ve kalp hızını azaltacak, sindirimi artıracak, kasların gevşemesine neden olacak ve epinefrin ve norepinefrini serbest bırakacaktır. Esasen parasempatik sistem, bireyin bedeninin ve zihninin daha rahat bir duruma girmesine neden olur (McCorry LK (2007)).
Peki otonom sinir sistemini bize faydalı olacak şekilde kontrol etmek mümkün müdür? Bir korku durumundan dinlenme durumuna geçmek mümkün müdür? Sadece mümkün olmakla kalmaz, aynı zamanda oldukça pratik ve gerçekleştirmesi kolaydır. Cevap: Karın solunumu.
Karın Solunumu
Karın solunumu, kişinin karnından derin nefes alma eylemidir. İdeal olarak, bu 15-20 dakika boyunca yapılmalıdır. Bunu trafikte, iş yerinde hemen hemen her yerde yapabilirsiniz.
Karın Solunumunun Faydaları
- Parasempatik bir duruma (rahat bir duruma) girmek ve kalmak daha kolay olacaktır.
- Kişi, stresli durumlarda rahatlamanın daha kolay olacağını fark edecektir.


Karın Nefesi İçin Hızlı Nasıl Yapılır Uygulaması
- Sırt üstü yatın veya ellerinizi karnınıza koyarak oturun.
- Karnınızın ellerinizi tamamen doldurduğundan emin olarak burnunuzdan yavaşça nefes alın.
- Ağzınızdan tamamen nefes verin.
- Yavaş ve kontrollü bir hızda tekrarlayın.
Her gün karın solunumu yapmak, günlük stresleri kontrol etmeye yardımcı olmanın bilimsel olarak desteklenen harika bir yoludur.
Discussion about this post