Konjenital tortikolis her 250 yenidoğandan 1’ini etkiler. Konjenital tortikolis, bebek başını bir tarafa eğik tuttuğunda ve başını çevirmekte güçlük çektiğinde ortaya çıkar. Bebeğin hep aynı yöne bakması genellikle boyun kaslarının -özellikle de sternokleidomastoid kasının- kısalması nedeniyle olur. Genellikle kasa dokunulduğunda zeytin denilen fibrotik bir şişlik ele gelir. Baş, kasın gergin olduğu tarafta yana doğru eğrilmiş ve yüz karşı tarafa bakacak şekilde dönmüş görülür. Boyun eğriliğin ters tarafına döndürülmeye veya yana bükülmeye çalışıldığında hareket kısıtlılığı fark edilir.


İçindekiler
Tortikollis neden olur?
Tortikollisin neden geliştiği her zaman net olarak bilinemez. Anne karnında bebeğin kasılması, rahimde anormal pozisyon alması (örneğin makat geliş), zor doğum, doğum sırasında forseps ya da vakum cihazlarının kullanılması tortikollisle ilişkili olabilir. Bu tür nedenler bebeğin boynundaki sternokleidomastoid kasın zorlanmasına yol açabilir. Sternokleidomastoid kas kulağın arkasından köprücük kemiğine kadar uzanır ve boynu çevirmeyi sağlar. Eğer bir taraftaki kas zedelenip kasılırsa bebeğin başını kendi bulunduğu tarafa eğer ve yüzünü karşı tarafa döndürür.Bazı tortikollisli bebeklerde zor doğum ve rahimde anormal pozisyonlanma ile ilişkili diğer bir sorun olan gelişimsel kalça displazisi (doğumsal kalça çıkığı) görülebilir.
Bebeklerde Tortikollis Belirtileri
- Baş bir yana doğru eğik, çene diğer omuzu işaret eder pozisyonda olabilir. Tortikollisli bebeklerde %75 oranında boynun sağ tarafındaki kaslar tutulur.
- Sizi takip etmek için başını tam çevirmeyip omzunun üstünden bakabilir.
- Emzirmede belli bir tarafı tercih edebilir, diğer taraftan emzirildiğinde rahatsız olabilir.
- Başını bir yöne çevirmede zorlanabilir, bunu yapmaya çalıştığında huzursuz olabilir.
- Eğer bebek tortikollis nedeniyle sürekli başının aynı tarafına yatarsa kafa kemiklerinde düzleşme (pozisyonel plagiosefali) oluşabilir.
- Boyun kasında küçük bir bant veya yumru hissedilebilir. Ağrısızdır ve zaman içinde küçülüp kaybolabilir.


Fizik Tedavi ve Tortikolis
Tortikolisli bebekler için fizik tedavinin hedefleri arasında bebeğin boyun ve omuz bölgesindeki pasif hareket açıklığını normalleştirmek, sırtüstü pozisyon ve hareket tercihlerinde asimetriyi en aza indirmek, gergin kasları ele almak, doğru pozisyonlama için ebeveyn eğitimi yer alır.


Discussion about this post